Hoeveel kostten alle Freule-rechtszaken de gemeente Veenendaal?

Een actuele vraag, nu de gemeente in 2016 nog eens €50.000 heeft uitgetrokken voor juridisch advies in deze spraakmakende affaire.

De gemeenteraad heeft er eind oktober mee ingestemd dit bedrag te onttrekken uit de reservepot ‘kosten juridische advisering’. Dit in verband met ‘de kosten van externe juridische ondersteuning met betrekking tot de Freule-zaak’.

Besluit gemeenteraad roept vragen op

Dit raadsbesluit roept mij bij drie vragen op:

1) Voor welke ‘externe juridische ondersteuning’ is dit bedrag bedoeld?
2) Door wie laat de gemeente zich vandaag de dag bijstaan in de Freule-zaak?
3) Hoeveel geld hebben alle juridische procedures de gemeente Veenendaal gekost?

Hoeveel kostten alle Freule-rechtszaken de gemeente Veenendaal?

Ad 1) Externe juridische ondersteuning

Bij mijn weten heeft de gemeente nog één lopende rechtszaak in de Freule-affaire. Een procedure die de gemeente afgelopen juli is gestart tegen een oud-adviseur van de stichting (Henk Keers). Dit nieuws onthulde ik in september in een van mijn blogs. De gemeente laat zich in deze procedure ongetwijfeld bijstaan door een advocaat en die moet natuurlijk ook betaald worden.

Verder is de gemeente naar verluidt nog altijd in gesprek met de voormalige penningmeester van de Freule-stichting, Chris van Holland, om tot een schikking te komen. Ik kan mij voorstellen dat de gemeente zich voor deze gesprekken laat bijstaan door een advocaat.

De gemeente zelf laat desgevraagd weten dat ze geen specifieke mededelingen doet over de besteding van de €50.000.

Ad 2) De advocaat van de gemeente

De gemeente meldde in een persbericht uit 2011 het volgende: ‘De Amsterdamse advocaat Bas de Jong van Brada Abeln Advocaten behandelt namens de gemeente alle Freule-zaken’.

Een woordvoerder van de gemeente Veenendaal bevestigt dat De Jong ook anno 2016 advocaat is namens de gemeente in de Freule-zaak. Het kantoor Brada Abeln bestaat overigens niet meer, meldt dit artikel uit 2014/2015. De Jong is tegenwoordig een van de partners van JFR Legal.

Ad 3) De kosten van alle rechtszaken voor Veenendaal

De procedures van de gemeente Veenendaal in de Freule-zaak lopen al vanaf 2003. De gemeente heeft rechtszaken gevoerd tegen de stichtingbestuurders, maar ook tegen bijvoorbeeld ING Bank en de accountant (het voormalige Roza Accountants).

Uit het stuk waarmee deze blog begint, blijkt dus dat de gemeente onlangs nog eens €50.000 heeft uitgetrokken voor ‘de kosten van externe juridische ondersteuning met betrekking tot de Freule-zaak’. Maar op hoeveel euro staat de teller van alle juridische kosten rond de Freule-zaak inmiddels?

De gemeente Veenendaal geeft als antwoord: ‘De kosten, die de gemeente heeft gemaakt, zijn substantieel. Over de omvang van deze kosten doet de gemeente geen mededelingen.’

In 2005 kwam echter via De Gelderlander naar buiten dat de kosten op dat moment ongeveer €1 miljoen bedroegen. Sindsdien zijn er nog tal van procedures gevoerd door de gemeente, dus de kosten tot en met 2016 liggen waarschijnlijk een stuk hoger.

Inzicht in juridische kosten relevant

Mijns inziens is het precieze bedrag aan juridische kosten zeer relevant. Alleen zo valt te beoordelen of alle procedures die door de gemeente Veenendaal zijn gevoerd, met gemeenschapsgeld, ook voldoende euro’s hebben opgeleverd.

Het zou wrang zijn als de totale juridische kosten de totale opbrengsten uit alle schikkingen (tussen de gemeente en andere partijen) behoorlijk drukken. De belastingbetaler in Veenendaal is dan per saldo weinig opgeschoten met alle rechtszaken.

Lees hier mijn andere blogs!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *