Lezing/workshop

Boek nu een lezing of workshop over De Freule!

De Freule-affaire bevat wijze lessen voor onder andere bestuurders, gemeentes, bankiers en accountants. Maar ook voor tal van andere professionals.

Ik heb een lezing en drie workshops ontwikkeld om de lessen op een interactieve manier naar het grotere publiek te brengen.

(1) De lessen van De Freule (lezing, duur 45 min tot 1 uur)
(2) De Freule-challenge! Neem plaats op de stoel van… (workshop, duur 2 uur)
(3) Bestuurdersaansprakelijkheid: van de Freule-stichting naar de nv (Fortis) (workshop, duur 2 uur)
(4) Bestuurdersaansprakelijkheid: van de Freule-stichting naar de bv (workshop, 2 uur)

De lezing en workshops zijn per bedrijf of organisatie te boeken. Hieronder leest u meer over de inhoud. Ik hoop u graag binnenkort of in de komende maanden te ontmoeten!

(1) De lessen van De Freule (lezing, duur 45 min tot 1 uur)

In deze interactieve presentatie (zonder power point!) neem ik u mee in het verhaal van De Freule en het onderliggende thema bestuurdersaansprakelijkheid. De lezing wordt afgesloten met een aantal belangrijke lessen voor bestuurders van stichtingen/verenigingen, bankiers, accountants en/of gemeenten.

Een lezing over ‘De Freule’ past ook goed binnen een themabijeenkomst over fraude. De deelnemers mogen vanaf de eerste minuut vragen op mij afvuren, zodat de sessie de richting krijgt die zij wensen.

NB. Deze lezing kan worden uitgebreid naar een duur van 1,5 tot 2 uur, eventueel met een korte pauze. Na de bespreking van de Freule-affaire, volgt dan een discussie aan de hand van stellingen.

Informeer naar beschikbare data en kosten door een e-mail te sturen naar freuleboek@gmail.com. Of neem direct contact op met Sameer van Alfen: 06 55 88 35 86.

(2) De Freule-challenge! Neem plaats op de stoel van… (workshop, duur ca. 2 uur)

De Freule-challenge is een interactieve workshop, waarin de deelnemers op de stoel zitten van een van de betrokken partijen in dit opzienbarende beleggingsschandaal.

Ik neem de aanwezigen mee in de gebeurtenissen die hebben geleid tot het verdwijnen van $9,4 miljoen bij bejaardenstichting de Freule en leg ze een aantal beslissende momenten voor. De vraag is steeds: wat zou u doen in deze situaties? Na een korte discussie geef ik steeds aan welke keuze de betrokken partijen destijds hebben gemaakt in de Freule-zaak.

Dezelfde opzet passen we toe op de juridische nasleep van de affaire. In het laatste deel van de workshop vatten we de lessen van De Freule samen, die de deelnemers mee kunnen nemen in hun eigen werk/activiteiten. Tijdens de workshop is er volop ruimte voor de aanwezigen om ideeën uit te wisselen en te discussiëren.

Elke workshop wordt afgestemd op de deelnemers (per sessie behandelen we de Freule-affaire dus vanuit een bepaalde rol):

Bestuurders/accountants/controllers

U kruipt in de huid van de penningmeester van bejaardenstichting de Freule en ziet binnen een jaar tijd een bedrag van $9,4 miljoen richting de stichting stromen. Een bedrag dat is bedoeld om binnen twee jaar een hypotheek mee af te lossen. Hoe gaat u om met het beheer van dit geld? Kunt u de druk van uw beste vriend en zijn zakenpartner weerstaan om meer rendement te behalen? En wat doet u als het geld dreigt te verdwijnen in de VS?

Bankiers/financieel professionals

U bent bij ING Bank de accountmanager van bejaardenstichting de Freule, een stichting die 9,4 miljoen op een geblokkeerd deposito heeft staan. U wordt geconfronteerd met bestuursleden en (buitenlandse) adviseurs die een transactie voorbereiden rond dit geldbedrag. Gaat u mee in de plannen van het Freule-kamp of trapt u op de rem? En welke strategie volgt u als bank wanneer het geld wordt opgeëist door een Amerikaanse partij?

(Gemeente)ambtenaren

U bent wethouder van de gemeente Veenendaal. U krijgt te horen dat bejaardenstichting de Freule heeft verzaakt een hypotheeklening van €10 miljoen af te lossen. Het geld dat hiervoor bedoeld was, is zoekgeraakt in de VS. De gemeente blijkt garant te staan voor de aflossing van de lening. Gaat u opdraaien voor de schade van de stichting? En zo ja, wat is uw strategie om dit bedrag te verhalen op de betrokkenen? Ben u bereid om schikkingen te treffen?

Advocaten/juristen

U wordt als advocaat/jurist benaderd door de gemeente Veenendaal. Zij heeft moeten opdraaien voor een mislukte belegging van plaatselijke bejaardenstichting de Freule. Hierdoor is $9,4 miljoen die bij ING Bank geparkeerd stond, verdwenen in de VS. De gemeente wil haar schade verhalen op de bestuurders en ING. Wat is uw strategie om de gemeente hierbij te helpen? Hoe zou u reageren als advocaat van ING Bank en/of de bestuurders? Bent u bereid om schikkingen te treffen?

Communicatieprofessionals

U wordt als communicatiedeskundige benaderd door ING Bank en/of de gemeente Veenendaal vanwege een pikante affaire. Zij zijn geconfronteerd met een miljoenenverlies van bejaardenstichting de Freule in Veenendaal, na een mislukte belegging in de VS. Uw klant komt terecht in een slepend juridisch gevecht. Wat is uw communicatiestrategie? Wat brengt u naar buiten en welke informatie houdt u binnenskamers? Wat doet u als een journalist u benadert om mee te werken aan een boek?

Informeer naar beschikbare data en kosten door een e-mail te sturen naar freuleboek@gmail.com. Of neem direct contact op met Sameer van Alfen: 06 55 88 35 86.


(3) Bestuurdersaansprakelijkheid: van de Freule-stichting naar de nv (Fortis)
(workshop, ca. 2 uur)

In het eerste uur van deze interactieve workshop staan de Freule-affaire en de lessen hieruit voor stichtingbestuurders centraal. In het tweede uur zullen we de lessen van De Freule doortrekken naar bestuurdersaansprakelijkheid bij naamloze vennootschappen (nv’s).

Het praktijkvoorbeeld dat we gebruiken, is een rechtszaak van een groep beleggers tegen het financiële concern Fortis, dat in oktober 2008 werd ontmanteld, en zijn bestuurders. De beleggers hielden de voormalige ceo, financieel topman en niet-uitvoerend voorzitter van Fortis verantwoordelijk voor het doen van onjuiste en misleidende mededelingen. In de workshop komen de misleidende uitspraken, het vonnis van de rechtbank en de lessen voor bestuurders van andere nv’s uitgebreid aan bod.

Informeer naar beschikbare data en kosten door een e-mail te sturen naar freuleboek@gmail.com. Of neem direct contact op met Sameer van Alfen: 06 55 88 35 86.

(4) Bestuurdersaansprakelijkheid: van de Freule-stichting naar de bv (workshop, ca. 2 uur)

In het eerste uur van deze interactieve workshop staan de Freule-affaire en de lessen hieruit voor stichtingbestuurders centraal.

In het tweede uur zullen we de lessen van De Freule doortrekken naar bestuurdersaansprakelijkheid bij besloten vennootschappen (bv’s). In de Freule-affaire is een bestuurder van een bv hoofdelijk aansprakelijk gesteld. We bespreken wat de rechters hem precies verwijten. Daarna gaan we meer in algemene zin in op bestuurdersaansprakelijkheid bij bv’s.

Informeer naar beschikbare data en kosten door een e-mail te sturen naar freuleboek@gmail.com. Of neem direct contact op met Sameer van Alfen: 06 55 88 35 86.