Wie was de freule Lauta van Aysma?

De naam van mijn boek (De Freule) verwijst naar de stichting Freule Lauta van Aysma, die vanaf de jaren negentig een bejaardenflat beheerde in Veenendaal. Maar wie was de freule aan wie de flat zijn naam te danken had?

In mijn boek ga ik hier in kort op in: ‘De naam van de stichting verwijst naar een jonkvrouw die zich in vroeger tijden bekommerde om bejaardenzorg in de regio.’ In een voetnoot staat nog wat meer informatie. ‘Volgens een bericht uit de Volkskrant in 2003 gaat het om jonkvrouw Anna Magdalena Cornelia Lauta van Aysma. Zij overleed op 6 september 1898, als nazaat van een adellijk geslacht.’

Twee freules Lauta van Aysma!

Er blijkt echter veel meer bekend over deze freule dan ik in eerste instantie dacht. Vooral dankzij Egbert Wolleswinkel, erevoorzitter van de Historische Vereniging ‘Oud-Renswoude’. Hij heeft onderzoek gedaan naar de freule die in mijn boek wordt genoemd. Maar ook naar haar zus, want er waren namelijk twee freules Lauta van Aysma!

Wie was de freule Lauta van Aysma?

Familiewapen Lauta van Aysma

Egbert heeft deze maand een artikel geschreven over deze freules in het verenigingsblad ‘Het ouwe Renswou’. Daarin verwijst hij ook naar mijn boek. Zijn verhaal staat in onderstaande pdf-link, die ik van hem mocht plaatsen op mijn website. Zeker een aanrader om te lezen. Overigens staan er wel een aantal plots in van de Freule-affaire zelf.

Twee freules Lauta van Aysma [Het ouwe Renswou 33 (2016), nr. 2 (aug.), 7-13] A5

Bron artikel: Egbert Wolleswinkel, ‘Twee freules Lauta van Aysma als kerkelijke weldoensters’, Het ouwe Renswou, jaargang 33 nr. 2, augustus 2016, p. 7-13.

Bron foto: Wapenregister van de Nederlandse adel Hoge Raad van Adel 1814 – 2014 Auteur: Coen O.A. Schimmelpenninck van der Oije, Egbert Wolleswinkel, Jos van den Borne, Conrad Gietman.

Lees hier mijn andere blogs!

4 Reacties

 1. miranda lauta van aysma

  Waar kan ik dit boek krijgen?

  Reageren
  1. Sameer van Alfen (Auteur bericht)

   Dag Miranda,

   Het boek is te krijgen via de de menuknop ‘bestellen'(afrekenen met iDeal). Is je vraag zo beantwoord?
   Ik hoor het graag!
   Groet,
   Sameer
   (freuleboek@gmail.com)

   Reageren
   1. Miranda

    Beste,
    ik zie helaas geen knop bestellen. Doe ik iets verkeerds?
    Groet Miranda Lauta van aysma

    Reageren
    1. Sameer van Alfen (Auteur bericht)

     Dag,
     Ik heb u een e-mail gestuurd met meer informatie (vanaf freuleboek@gmail.com)

     Groet,
     Sameer van Alfen

     Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *