Tweede druk boek, met groot nieuws!

Een bijzonder moment. Vandaag verschijnt de tweede druk van De Freule. Hierin staat groot nieuws over de afwikkeling van het beleggingsschandaal.

Ik onthul dat de rechtbank eind 2016 heeft bepaald (in een nog niet-gepubliceerd vonnis) dat de oud-penningmeester van de Freule-stichting €6,5 miljoen moet betalen aan de gemeente Veenendaal.

Het gaat om Chris van Holland. Hij was in 2010 al aansprakelijk gesteld voor de schade van Veenendaal. Maar de gemeente wachtte jarenlang met het starten van een vervolgrechtszaak om te bepalen welk schadebedrag van Holland moet betalen. Dit heet in vakjargon de schadestaatprocedure.

Gemeente zwijgt

De gemeente zwijgt tot nu toe over de afwikkeling van de Freule-affaire. Ze weigert bijvoorbeeld om een memo over de stand van zaken met betrekking tot de oud-penningmeester, van eind 2016, openbaar te maken. Mijn beroep op de Wet openbaarheid van bestuur is, ook na mijn bezwaarschrift van afgelopen mei, onlangs opnieuw afgewezen.

Tweede druk

Toch blijkt nu dat de gemeente wel degelijk een schadestaatprocedure heeft gevoerd tegen Van Holland. De rechter bepaalde eind 2016 dat de schade voor de gemeente na jarenlange procedures nog altijd €6,5 miljoen bedraagt. En dat de oud-penningmeester dit bedrag moet betalen, voor zover het nog niet is voldaan door andere partijen. Het lijkt niet waarschijnlijk dat een van de andere betrokkenen bij het Freule-debacle dit bedrag al heeft betaald.

Beslag op woning

Of er veel bij Van Holland te halen valt, is maar de vraag. Waarschijnlijk zeker niet het hele bedrag van €6,5 miljoen. Wel heeft de gemeente een executoriaal beslag gelegd op zijn huis, waardoor het geveild mag worden. Veenendaal kan ook overwegen beslag te leggen op het (aanvullende) pensioen van de voormalige penningmeester. Of de gemeente ook echt stappen heeft ondernomen om gelden te incasseren, is niet bekend.

De gemeente voert ook nog een andere rechtszaak om haar schade te verhalen op de betrokken bij het Freule-schandaal. Namelijk tegen een oud-adviseur uit Den Haag, Henk Keers, die de Freule begin deze eeuw verleidde om de gelden van de stichting te investeren in de VS. De eerste zitting in deze zaak staat gepland voor eind september 2017.

Bestuurdersaansprakelijkheid

Naast nieuwe feiten staat er in de tweede druk van mijn boek ook een lijstje met tips voor bestuurders van stichtingen en verenigingen in het algemeen. Hoe zij kunnen voorkomen dat ze ooit te maken krijgen met een rechtszaak rond bestuurdersaansprakelijkheid.

Voor mij is het verschijnen van de tweede druk van De Freule een enorme mijlpaal. Ik had in februari 2016 nooit gedacht dat het zover zou komen. Het geeft veel voldoening dat ik ruim anderhalf jaar later nog steeds lezingen geef over dit verhaal en boeken verkoop!

Mocht u ook geïnteresseerd zijn in een lezing, kijk dan vooral bij het overzicht van mijn presentaties.

En hier kunt u al mijn blogs lezen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *