Voormalig adviseur De Freule in hoger beroep tegen miljoenenbetaling

Een voormalig adviseur van de Stichting Freule Lauta van Aysma gaat in hoger beroep tegen de uitspraak waarin werd bepaald dat hij €4,8 miljoen moet betalen aan de gemeente Veenendaal.

Dat bevestigt het gerechtshof in Den Haag. De oud-adviseur, Henk Keers, raadde de woningbouwstichting in 2000 aan om voor ruim $ 9,4 miljoen in een beleggingstransactie te stappen met de Amerikaanse partij Planetary Investment. Het geld, omgerekend €10 miljoen, kwam echter nooit meer terug.Oud-adviseur De Freule in hoger beroep tegen miljoenenbetaling

De gemeente draaide aanvankelijk op voor het beleggingsschandaal. Het geld dat de stichting verloor, was bedoeld voor het aflossen van een hypotheek in 2002. De gemeente had zich in het verleden garant gesteld voor de aflossing van de lening, als de stichting in gebreke bleef.

Uitspraak rechtbank

Rechtbank Den Haag bepaalde eind 2017 dat Keers €4,8 miljoen moet betalen aan de gemeente. Hij is aansprakelijk voor de geleden schade. Het bedrag was lager dan de €6,7 miljoen die de gemeente eiste. De rechter vond dat ze bijna €2 miljoen aan kosten onvoldoende had onderbouwd.

De Haagse adviseur heeft tegen deze uitspraak beroep ingesteld bij het gerechtshof in Den Haag. Het is nog niet bekend wanneer de zaak wordt behandeld.

Voor zover bekend is de zaak tegen Keers nog de enige die loopt in de Freule-affaire. De gemeente startte sinds 2003 namens de stichting vele rechtszaken tegen de betrokkenen bij het beleggingsdrama: ING Bank, de bestuursleden van de stichting (voorzitter, penningmeester, secretaris) en hun adviseurs, en de accountant.

Klik hier om het boek ‘De Freule: het verhaal van de verdwenen miljoenen’ te bestellen

Lees hier mijn andere blogs!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *