Gemeente Veenendaal wint bij Hoge Raad in Freule-affaire

De gemeente Veenendaal kan doorgaan met het innen van €4,9 miljoen bij een voormalig adviseur van de Freule-stichting. De Hoge Raad verwierp eind 2020 zijn cassatieverzoek.

De adviseur stelde cassatie in bij de Hoge Raad nadat het gerechtshof hem in 2019 veroordeelde tot betaling van miljoenen euro’s aan de gemeente, vanwege zijn rol in een beleggingsschandaal bij de bejaardenflat begin deze eeuw.

Henk Keers raadde het bestuur van de Freule-flat toen aan circa $9,4 miljoen te investeren in een ‘lucratief’ vliegtuigmotoren- en investeringsproject in de VS. Een opmerkelijke belegging voor een stichting die 73 huurappartementen voor ouderen beheerde. Het geld kwam nooit meer terug.

De gemeente Veenendaal draaide aanvankelijk op voor de schade, omdat die garant stond voor een hypotheek die de stichting in 2002 met de verdwenen miljoenen moest terugbetalen. De gemeente startte daarna rechtszaken om de schade vergoed te krijgen. Bijvoorbeeld tegen ING Bank (huisbankier van de Freule), de bestuurders van de stichting en twee adviseurs (waaronder Keers).

80% van de schade

Keers bleef jarenlang buiten schot, omdat hij in 2004 failliet was verklaard. Nadat dit faillissement was opgeheven, ging de gemeente in 2016 achter hem aan. Dat leidde in 2017 tot het vonnis dat de voormalig adviseur €4,8 miljoen moest betalen aan de gemeente. In 2018 oordeelde het hof dat hij 80% van de schade moest vergoeden, die is begroot op omgerekend €10,3 miljoen. Het hof kwam uit op €4,9 miljoen.

Gemeente Veenendaal win bij Hoge Raad in Freule-affaire. (foto: pixabay)

De adviseur probeerde bij de Hoge Raad alsnog van deze schadevergoeding af te komen. Bijvoorbeeld omdat de omvang van de schade onjuist zou zijn vastgesteld en het onterecht is dat hij voor 80% van de schade zou moeten opdraaien.

De Hoge Raad gaat niet inhoudelijk in op de argumenten van Keers. De Raad doet de zaak af, door te verwijzen naar artikel 81 lid 1 van de Wet op de rechtelijke organisatie. Dat betekent dat de hoogste rechters van ons land een oordeel niet hoeven te motiveren, als er geen vragen beantwoord dienen worden die van belang zijn voor de eenheid of ontwikkeling van het recht.

Conclusie procureur-generaal

De bezwaren van Keers werden in augustus 2020 wel uitvoerig behandeld door de procureur-generaal bij de Hoge Raad. Die gaf in een zogeheten conclusie een soort advies aan de Hoge Raad, waarin hij stelde dat het cassatieberoep moest worden verworpen. De Hoge Raad mag van dit advies afwijken, maar heeft dat dus niet gedaan.

De conclusie is hier te lezen. Het zijn maar liefst 60 bladzijden. De procureur-generaal sprak van een ‘mer à boire’ aan rechts- en motiveringsklachten van Keers, wat betekent dat het haast onbegonnen werk was om op alles in te gaan.

Wat nog aardig is, is dat de procureur-generaal in zijn conclusie verwijst naar mijn boek. ‘De onderhavige zaak komt voort uit de zogenoemde ‘Freule’-affaire, waarover ook een boek is verschenen.’ Die kan ik maar mooi in mijn zak steken!

Met dit arrest van de Hoge Raad is de laatst lopende procedure in de Freule-affaire beëindigd (voor zover ik weet). Toch zijn er nog genoeg vragen te stellen. Bijvoorbeeld: hoeveel geld heeft de gemeente inmiddels geïncasseerd bij Keers en voormalig penningmeester Chris van Holland, die in 2016 werd veroordeeld tot betaling van €6,5 mln aan de gemeente? Ik ga daar nog maar eens induiken!

Boek bestellen

Mijn boek, een interessante casestudie over bestuurdersaansprakelijkheid bij stichtingen/verenigingen, is nog steeds te koop (€26,98 incl. verzendkosten).

(1) Neem rechtstreeks contact op mij via freuleboek@gmail.com of mijn mobiel: 06 55 88 35 86.

(2) Bestel via Bol.com

(3) Bestel via Management Boek

Ook ben ik nog steeds beschikbaar voor het geven van lezingen/workshops!

Klik hier voor mijn eerdere blogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *