Zaak frauderende ex-directeur ALS staat niet op zichzelf

‘Zou een verhaal als De Freule, waar in 2002 onder verantwoordelijkheid van de penningmeester 9,4 miljoen dollar verdween, tegenwoordig nog steeds kunnen gebeuren?’ Deze vraag krijg ik geregeld tijdens mijn lezingen.

Het antwoord is ‘ja’. Sla de media er maar op na. Gisteren verschenen er berichten over de oud-directeur van stichting ALS, die 177.00 euro zou hebben verduisterd van dit goede doel. En om dit geld weer terug te betalen, wordt hij ervan verdacht 143.000 euro te hebben ontvreemd van een andere stichting waar hij penningmeester was: Vrienden van de Rudolf Steiner Kliniek.

Penningmeester dupeert stichting of vereniging

Maar de afgelopen maanden kwamen er nog meer verhalen naar buiten over stichtingen en verenigingen die financieel zijn gedupeerd door hun penningmeester. Ik heb er een aantal hieronder voor u op een rijtje gezet, met linkjes. Het toont maar weer eens aan dat er nog veel te verbeteren valt aan het instituut ‘penningmeester’.

Overigens gaat het in deze zaken om penningmeesters die vaak bewust een greep uit de clubkas deden. Daar is bij De Freule, zover ik kan beoordelen, geen sprake van. De financiële man van De Freule-stichting en zijn medebestuursleden hadden niet de bedoeling om de miljoenen voor eigen gewin achterover te drukken. Ze zijn ook nooit strafrechtelijk vervolgd.

Geen fraude, bestuurders wel aansprakelijk

Dat neemt niet weg dat het geld wel onder de verantwoordelijkheid van het Freule-bestuur is verdwenen en nooit meer terugkomt. Verschillende partijen probeerden dan ook de bestuursleden persoonlijk aansprakelijk te stellen voor hun schade. Zoals de gemeente Veenendaal en ING Bank.  Afgelopen zomer was er trouwens ook nog een interessant artikel op de website Accountant.nl, waarin staat dat er de eerste zes maanden van 2016 veel meer is gefraudeerd bij stichtingen en verenigingen dan de voorgaande jaren. En op BNR Nieuwsradio was te beluisteren dat frauderende penningmeesters te vaak onbestraft blijven. Zie de volgende links:

Lezingen en workshops over bestuurdersaansprakelijkheid

Uiteraard ben ik nog steeds beschikbaar voor het geven van lezingen en workshops over mijn boek en het bredere thema bestuurdersaansprakelijkheid. Klik hier voor meer informatie.

Artikelen uit de media over frauderende penningmeesters

– Twaalf maanden cel geëist tegen oud-directeur stichting ALS (30-8-2016)

– Ook bowlingclub slachtoffer van frauderende penningmeester (28-7-2016)

– Zelfs accountant zag fraude door penningmeester Mercedes-club niet’ (12-7-2016)

Somerense penningmeester die geld verduisterde krijgt werkstraf 100 uur (2-6-2016)

– Penningmeester wijkraad Boschveld maakt ruim 20.000 euro over naar eigen rekening (27-5-2016)

– Penningmeester atletiekvereniging Flevo Delta steelt flink bedrag uit clubkas (1-5-2016)

Lees hier mijn andere blogs!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *