Oproep: maak geheime Freule-stukken openbaar!

Een nieuwe poging om meer feiten boven tafel te krijgen in de Freule-zaak. Afgelopen week heb ik de gemeente gevraagd of zij een aantal geheime stukken openbaar wil maken.

Hiervoor heb ik gebruikgemaakt van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Met deze wet in de hand kunnen burgers informatie opvragen over het handelen van de overheid. In de media lees of zie je geregeld dat een Wob-verzoek tot nieuws heeft geleid.

In 2016 heeft de Freule-affaire minstens twee keer op de agenda gestaan tijdens gemeenteraadsvergaderingen in Veenendaal. Maar daarbij werd duidelijk vermeld dat het om besloten vergaderingen en/of geheime documenten ging.

Twee geheime stukken

Het gaat ten eerste om een memo over voormalig penningmeester Chris van Holland inzake de Freule-affaire. Dit memo stond op de agenda van een raadscommissievergadering, die op 13 december 2016 plaatsvond. Het memo zelf ontbrak als bijlage bij de agenda, omdat het geheim is. Oproep: maak geheime Freule-stukken openbaar!

Daarnaast is er tijdens de raadsvergadering van dinsdag 17 mei 2016 een consultatie geweest over de Freule. Dit was echter in het besloten deel van de vergadering. Dus wat daar besproken is, mogen gewone burgers in Veenendaal en andere belangstellenden kennelijk niet weten.

Ik heb de gemeente gevraagd het memo over Van Holland openbaar te maken. Hetzelfde geldt voor de (schriftelijke) vastlegging van het besloten deel van de raadsvergadering, waarin gesproken is over de Freule-zaak. Deze informatie is van belang voor mijn onderzoek naar dit beleggingsschandaal.

De gemeente heeft vier weken de tijd om te reageren op mijn Wob-verzoek. Ik houd u op de hoogte.

Lees hier mijn andere blogs!

2 Reacties

 1. LOE W.C.BOETERS

  HET GAAT HIER OVER GEMEENSCHAPSGELD UIT DE KAS VAN DE GEMEENTE.
  DE VEENSE GEMEENSCHAP HEEFT DAN OOK RECHT OP EERLIJKE EN OPEN AFHANDELING VAN HET TERUGHALEN VAN DEZE GROTE SOM GELD. TOCH TRIEST DAT U ALS ONDERZOEKSJOURTNALIST HIER ZÓ ACHTER AAN MOET. HET ZOU DE GEMEENTE SIEREN ALS ZIJ OP DEMOCRATISCHE WIJZE HAAR BEVOLKING GOED INFORMEERT.
  DAAR WAAR FOUTEN (GROVE FRAUDE) ZIJN BEGAAN DIENT ALLE INFORMATIE EN OPENHEID BETRACHT TE WORDEN OVER DE AANPAK EN TERUGVORDERING. OPENHEID KAN HIER DE PRIVACY VAN NIEMAND SCHADEN. ALS PERSONEN DOOR EEN GERECHTELIJKE UITSPRAAK ZIJN VEROORDEELD IS HELEMAAL VAN PRIVACY GEEN SPRAKE MEER EN DIENT JUIST DE BEKENDMAKING VAN DE PERSO(O)NEN EN VEROORDELINGSUITSPRAAK EN STRAFMAAT BEKEND GEMAAAKT TE WORDEN TER AFSCHRIKKING EN HERSTEL EN VOORKOMING (MET DEZE UITSPRAAK) VAN NIEUWE FOUTEN(FRAUDE).
  UW BOVENSTAANDE ACTIVITEITEN GEVEN AAN HOE BELANGRIJK HET IS EEN IEDER GOED TE INFORMEREN.

  Reageren
 2. HB

  Het zou W.C. Boeters sieren als hij/zij zijn “caps lock” zou uitzetten, dit heet namelijk wat hierboven beschreven staat in hoofdletters “schreeuwen”! en hier hoeft niet geschreeuwd te worden want in normale lettertype is het ook al te begrijpen wat hierboven staat vermeld.
  helaas dit land kent vele vormen van oplichting/fraude kijk alleen maar naar programma; s als “opgelicht” daar komen elke week wel weer oplichters aan de beurt en sommige zijn al deccenis aan de gang, kortom het zijn zieke mensen die van geen ophouden weten.
  In het geval van de Freule daar weet ik weinig van alleen ik kwam hier toevallig op omdat er iemand met dezelfde achternaam is/was gehwud met ene Janna van Doorn in 1921 te Amsterdam, anders was ik hier nooit opgekomen.
  Deze gegevens worden pas openbaar gemaakt ergens najaar 2017 eerder zie ik geen kans om dit openbaar te maken, nog veel werk te doen.
  Met vriendelijke groet, H.B

  Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *